Middagstips til 17. mai

- Kokt lakt med agurksalat og sandefjordsmør

I det norske hjem har kokt laks fått et godt fotfeste som festmiddag på 17. mai. Sammen med agurksalat og sandefjordsmør er dette en klassiker som virkelig er et lett og friskt måltid etter mange timer ute.

17.mai handler også om bobler til måltidet, så derfor trekker vi frem E.Michel Champagne som et perfekt kompliment til denne retten.

Forberedelser:
Potetene kan skrelles og agurksalaten kan lages dagen før.

Agurksalat:
Skjær skiver av agurken med en ostehøvel og bland med salt (1 ts). La agurkskivene ligge i salt i 20 minutter. I mellomtiden kokes vann (1 dl) opp med sukker (2dl) og eddik 7% (2 dl) til sukkeret er oppløst.

Avkjøl laken før du har agurkene oppi. Ha nykvernet pepper over og la marinere i 20min evt. over natten hvis du lager den dagen før.

Poteter:
Skrell potetene og ha de i en kjele med vann og salt. Kok opp og la koke i 20 minutter til potetene er møre. Smelt smør med finhakket persille i en kjele. Hell vannet av potetene og vend dem i persillesmøret.

Sandefjordsmør:
Kok opp fløte (2 dl) i en kjele. Del smøret (200g) i terninger og pisk det inn i den varme fløten. Rør inn alt smøret og hold sausen varm ved siden av komfyren. Tilsett hakket persille og gressløk rett før servering. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Laks:
Vask fisken og fjern eventuelle blodrester inne ved benet med en fiskebørste. Kok opp vann med krydder og eddik. La laksen trekke i 8-10 minutter, rett under kokepunktet. Når benet slipper kjøttet er laksen ferdig. Ta opp laksen med en fiskespade og legg den på et fat med tørkepapir, for å suge opp kokevannet. Fjern ryggbenet og pynt fatet med sitronbåter.

Vintips:
Serveres sammen med Champagne E. Michel Premier Cru Extra Brut
Artikkelnummer: 8052001
Pris: 300,-
Finnes i alle butikker med Kategori 5 eller høyere.

Fra Aperitif: 89p
Farge og duft:
Gulgrønn. God dybde, fint mineralpreg, våt stein, mye sjøpreg, god rik gul frukt, bra lagringspreg.
Smak: Fyldig med flott skum, veldig god syre, god munnfølelse, god tørrhet, lang fast ettersmak med fine bittertoner.
Bruksområde: Sjømat, skalldyr, fingermat, spekeskinker.