BONUMGUTTAS DRIKKETIPS TIL ÅRETS JULEMAT

Se våre tips til julens festmåltider

Til ribbe ønsker vi en vin som har fruktighet, er konsentrert og har god syrefriskhet, vi vil helst unngå kraftige tanniner her.

Hvitvin: Prøv vår riesling fra Weingut Walldorf - Saulheimer (215,-). Vår Gruner Veltliner (155,-) passer godt inn. Det gjør også E. Michel Premier Cru (279,90,-) fra Champagne.
Rødvin: Pinot Noir fra Basket Case, lett og fruktig med glatte tanniner (BIB 298,-), men også en Spätburgunder fra Egon Schmitt (190,-) er å foretrekke for litt mer kompleksitet.
Øl: Bad Santa Juleøl (69,90,-)

Når pinnekjøttet kommer på bordet så beveger vi oss inn mot en mer røkt og salt stil med mye umami-smak. Det finnes alltid noen fallgruver, så her kommer noen tips for å unngå disse.

Hvitvin: Champagne Philipponnat Royal Reserve Brut (415,-), med 65% Pinot Noir så tilfører den mye fruktighet og noe sødme opp mot kålrabistappen. Vinen stiller opp med god syre og friskhet som hjelper på å rense ganen. 
Rødvin: Prøv en frisk og fruktig Barbera eller Sangiovese fra Charles Smith.
Øl: Bad Santa Juleøl (69,90,-)

Juletorsken, med smørsaus, poteter og bacon er absolutt ingen dum idé for et godt måltid. Her møter vi milde smaker med litt fedme som ikke krever så altfor mye, og lar vinen få lov til å skinne.

Hvitvin: Chablis 2012 fra produsenten Domaine d’Henri (209,90,-), en leskende vin som støtter opp under fedmen, men renser ganen med en flott syre. Dette er et røverkjøp til den prisen. Alternativt kan du gå for en hvit Bordeaux med litt alder, Ch. Du Seuil Graves Blanc 2010 (205,-)
Øl: Her har vi et flott øl fra Demory Paris, Roquette Blanche (45,-)

Lutefisk er en utfordrende rett, med fett, salt og søtlige toner.

Hvitvin: Champagne Pertois-Lebrun Instant Brut (390,-), en spennende og liten produsent i Cremant, Champagne hvor 5. generasjon i familien og to brødre nå står for vinmakingen. Instant Brut, en Blanc de Blanc med stor finesse og struktur som står godt mot fettet og fisken.
Øl: Igjen, Roquette Blanche fra Demory Paris (44,90,-)

Husk på ikke alle varer er tilgjengelig på ditt lokale pol som basisutvalg og at noe leveringstid må beregnes.